15 Ocak 2008 Salı

wep sitesi kuralım

bu yazının devamı mutasyon netten alınmıştır
bir domeinim var ve onu işler bir site portalına dönüştürmek istiyorum ama hiç bir fikrim yok :( web master lara ulaşıp uzuc yoldan bir kurulum yapmak istiyorum
bu arkadaşların pek aktif olduğunu gördüm
ama keşke daha sayfa yapımı ile ilgili daha geniş bilgide olsaydı ama olsun ilk adım için çok yaralı buldum



Bir Web sitesi kuralım. Acaba başarabilecek miyiz???
Bir gece dört arkadaş dahil oldukları e-grubun içinde bulunduğu vahim durumdan bahsetmektedirler. Ve bu konuşma e-gruptan, internetin öneminin giderek artmasından ve bu gelişmeleri nasıl yakalayacaklarından konusuna gelir. Bu dört arkadaş o gece bir WEB SİTESİ kurmaya karar verirler. Ama NASIL? Gelin isterseniz, bu dört arkadaşı içinde bulundukları durumdan kurtaralım. Ve bir site kurmak için gerekenleri sıralayalım:

- İsim, web sitemin ismini nasıl, nereden alabilirim?
- Hosting, web sitemi yaptıktan sonra dosyalarımı nerede host edeceğim?
- Web sitemi nasıl yapacağım? Belkide en önemli maddemiz bu...
- İlk üç maddeyi hallettim, artık internet ortamında web sayfamı ziyaret edebiliyorum. Ama web sayfamın tanıtımını nasıl yapacağım.

Buraya kadar saymış olduğumuz dört madde bir web sitesi kurulumunda ana maddeleri oluşturmaktadır.

Web Sitemin ismi ne olsun? Nasıl olsun?

Web sitemizin kurulumundaki önemli maddelerden bir tanesidir. Çünkü seçeceğiniz ismin sizin sitenizi en iyi şekilde yansıtması gerekmektedir. Bu yüzden seçeceğiniz ismi bulmanız zor olabilir.

İsmimizi seçtik diyelim, bu ismi nereden temin edeceğim. İsim tescil işlemlerini yapan birçok yabancı ve yerli şirket mevcuttur. İsim tescil'ini para ile ve bedava yapan şirketler vardır. Öncelikle bu işi bedava yapanlardan bahsedelim.

İnternet ortamında bedava isim veren birçok site bulunmaktadır. Bunların arasından istediğiniz ismi almanızda en çok yardımcı olan sitelerden biri CJB.NET dir. Bu siteye kayıt olduğunuzda alacağınız ismin yanında size forum, ziyaretçi defteri ve chat odası hizmetleri veriyorlar. Ve internet adresiniz www.sitenizinadi.cjb.net oluyor. Cjb.net dışında isim veren sitelerden biri de Brinkster.com. Bu siteden alacağanız isim cjb.net ten alacağınız isime pek fazla benzemeyecek. Alacağınız isim www.brinkster.com/sitenizinadi
Ve www sonra gelecek bir numara, bu numarayı size brinkster.com verecek. Bu isim meselesi Brinkster'in dezavantajı olarak gözükebilir. Ama cjb.net'e göre avantajı size bedava hosting alanı vermesi. Bu konuya hosting mevzuunda döneceğiz. Brinkster ve Cjb dışında bedava olarak isim tescil edebileceğiniz siteler bulunmaktadır.

Bedava isim veren sitelerin adreslerine ulaşmak için:
http://100best-free-web-space.com/

İsim tescil'ini para ile yapan şirketlerden yabancılara örnek verirsek, en çok bilinenleri www.register.com ve www.networksolutions.com örnek verilebilir. Ama tescil edeceğiniz isimleri bu sitelerden tescil etmenizi tavsiye etmiyorum. Bu sitelerin en çok bilinmesinin sebebi isimleri en pahalı satanları olmasındandır. Çünkü register.com dan bir isim tescil ettirmek 35$, networksolutions.com dan bir isim tescil ettirmek 35$ dir. Bu kadar parayı yurtdışındaki bir şirkete vereceğinize yerli bir şirketlerden biri olan www.Kriweb.com dan isim tescil edebilirsiniz. Bu siteden com, net,org uzantılı bir isim tescili için 14$+KDV gibi bir ücret ödüyorsunuz. Ve rahat ediyorsunuz.

Web sitemi nasıl yapacağım?

Web sitesi kurmanın en zor kısmı burasıdır desek yanlış söylememiş oluruz. Sitenin nasıl görüneceğini, içeriğinin ne olacağına karar verdiniz. Ama hangi web tasarım programlarından yararlanacağınıza karar veremediniz. Gelin bu dört arkadaşa en çok kullanılan programları sayalım.

Sayfaların yapımında kullanabileceğiniz programlar:



Macromedia Dreamweaver
Frontpage
Editplus
Notepad
Macromedia Flash
Swish

Flax

Adobe Photoshop
Paintshop
Macromedia Fireworks

Evet yanlış okumadınız. Okuduklarınızın dışında da bir sürü tasarım programı olduğunu unutmayın. Bu listede bulunanlar işimizi rahatlıkla görebileceğimiz programlar. Siteyi hazırlarken kod editleme, resim editleme ve interaktif eklentiler yapmaya yarayan programlara ihtiyacınız olacaktır. Siteyi hazırlarken saydığımız bütün programları kullanmanıza gerek yoktur. Ama bu programların çoğunu harmanlayıp çok güzel siteler yapabilirsiniz.

Eğer sayfanızı html uzantılı olarak yapmak istiyorsanız, Dreamweaver, Flash, Swish, Flax ve Adobe Photoshop programlarınız kullanmanız yeterlidir. Yok ben sayfamı asp uzantılı yapmak istiyorum derseniz. Kod işleme programlarından olan windows'un default olarak bilgisayarınıza yüklediği "notepade" işinize yarayabilir. Notepade dışında Editplus, UltraEdit gibi programlar da işinizi rahatlıkla görecektir. Hatta notepadden daha kullanışlıdırlar desek yanlış olmaz. Seçeceğiniz kelime işlemci programın yanında dreamweaver, flash, swish, flax ve adobe photoshop programlarını kullanmanızı tavsiye ederim.

Burada saydığımız programlar gözünüzü korkutmasın. Yapacağınız sayfaya mutlak sürette grafik eklemeniz gerekecek ve bu grafikleri photoshop'ta editlemeniz çok kolay olacaktır. Sayfanızı görsel olarak daha da güzelleştirmek için flash ve flash'a yardımcı olan swish ve flax programlarınız kullanmanız interaktif bir web sayfası yapmanıza yardımcı olacaktır. Aklınıza bu programları nereden temin edebilirim diye geliyorsa, Dreamweaver4.0 , Flash5.0 programları her ay çıkan bilgisayar dergilerinin verdiği CD'lerde bulabilirsiniz. Bu programlar shareware olup 30 günlük kullanım süreleri vardır.

Notepad, Windows kurulumunda bilgisayarınıza yüklenmektedir. Swish programını www.swishzone.com adresinden download edebilirsiniz. Download edeceğiniz programı kayıt etmelisiniz. Eğer bu işlemi yapmazsanız swish ile yapacağınız swf uzantılı dosyalarda karakter problemi yaşarsınız ve yapmış olduğunuz çalışmaları kullanamazsınız. Kayıt işlemini programı yükledikten sonra purchase sekmesini tıklayarak, gerekli alanları doldurup yapabilirsiniz.

Flax, bu programı kullanmak için bilgisayarınızda Windows 2000 veya WindowsXP kurulu olması gerekmektedir. Bu program da aynen swish gibi çalışmaktadır.

Web sitemi nerede host edeceğim?

İsim tescil eden şirketlerde olduğu gibi bu işi ücretli ve bedava yapanlar bulunmaktadır. Bedava hosting alanı veren yerlerden isim tescil konusunda biraz bahsetmiştik. Bu yerlerden bir tanesi Brinkster.com. Brikster'a üye olduğunuzda size 30MB bedava hosting alanı vermektedir. Hypermart.net ve virtulaive.net bir süre öncesine kadar bedava alan vermekteydiler. Fakat sistemlerini değiştirip paralı sisteme geçtiler. Hosting işlemini yapan birkaç yabancı siteden bahsettik. Bahsettiklerimiz dışında da birçok şirket vardır.

Bedava host alanı veren sitelerin adreslerine ulaşmak için:
http://100best-free-web-space.com/

Ben, hosting işlemlerimi yerli şirketler ile yapmak istiyorum diyorsanız. Kriweb.com sizin için ideal olacaktır. Hız bakımından hızlı serverlara sahip olan kriweb.com size hostin giçin iki seçenek sunmaktadır. Unix veya Windows2000 tabanlı server seçenekleri ile müşteriye hizmet vermektedirler. Ücretlendirmeyi http://www.kriweb.com/domainkontrol.html adresinden öğrenebilirsiniz.

Dosyalarınızı nerede host edeceğinize karar verdiniz. Fakat dosyalarınızı, servera nasıl göndereceksiniz? Bunun için herhangi bir FTP (File Transfer Protocol) programı kullanabilirsiniz.

FTP programları arasında en yaygın olanı CuteFTP ve IpswichFTP dir. Bu programları kullanarak dosya transferini gerçekleştirebilirsiniz. Bu programları www.dowload.com adresinden indirebilir veya bilgisayar dergilerinin CDlerinden alıp bilgisayarınıza yukleyebilirsiniz.

Sitemin tanıtımını nasıl yapacağım?

Herşeyi yaptınız Artık bu dört arkadaş keyif içinde sitelerini ziyaret edebiliyorlar. Ama bir sorunları daha var. Kendileri çalıp, kendileri eğleniyormuş gibi geliyor. İnternet gibi koskoca bir deryada bir damla oldular. Ama bunun yetmediğine inanıyorlar ve gelişmek, tanınmak istiyorlar. Sizce ne yapmalılar? İşte yapmaları gerekenler:

- Bir web istesi için en etkili reklam internet üzerinde yapılan reklamdır. Reklam verebileceğiniz birçok site mevcuttur. Bu siteler hitlerine (aldığı ziyaretçi) göre farklı farklı ücretler talep etmektedirler. Diyeceksiniz site kurulana kadar bir sürü para ödedik. Tanıtım içinde mi ödeyeceğiz? Eğer çok fazla tanınmak istiyorsanız en etkili çözüm internet üzerinde reklam vermektir, tabi ki paranıza kıyarak.

- Herkes internet üzerinde para vererek reklam yapamayabilir. Bu durumda ne yapılabilir? Bu durumda hit listeler oluşturan, ve buraya kayıtlı olanların sitelerindeki hit'i takip edip bu siteleri top listlerinde sıralamaya koyarlar. Bu toplistler sayesinde sitenizin adını kolayca duyurabilirsiniz. Bu hizmetin karşılığı üye olduğunuz toplistin size vereceği kodu sitenizin giriş sayfasına yerleştirmek.Bu kodun içeriği, üye olduğunuz toplist sitesinin bir bannerini göstertir. Ve bannera tıklayınca toplist sitesine gitmesini sağlayan linki verir. Toplist sitelerinden birkaçı:

Zirve100, İyinet, SincapNet, TürkTop100, Webservis, Türkarama, GenTR...

Umarım ki bu dört arkadaşın gözünü korkutmamışımdır. Ama bakıyoruz ki bu dört arkadaş anlatılanları uygulamaya başlamışlar bile...

Burada anlatılanlar amatör olarak bir web sayfası kurmaya yöneliktir. Profesyönel çalışmalar için daha iyi çalışmalar yapmak gerekir.

Her zaman internette ve mutasyon.NET'te kalın.

Gelecek ay görüşmek üzere...

kyavuz@mutasyon.net

wep tasarımı ve burdada basit kodlarlar mevcuttur
http://egitek.meb.gov.tr/dersdesmer/DersDestek/dersdestekmerkezi/BilgKitap/pdf/BOLUM9_webtasarim.pdf

1 yorum:

Adsız dedi ki...

pazarinsesi53